دانه های روغنی مفید

1398/03/21

Pineapple

 از الان تصمیم بگیرید که از روغن های سالم و مرغوب برای آشپزی استفاده كنید كه نه تنها مملو از چربی نباشند بلكه مواد مغذی همانند آنتی اكسیدان ها، املاح معدنی و ویتامین ها را نیز به بدن شما برسانند.

در این مقاله به شما سالم ترین روغن ها را معرفی می کنیم.


این روغن از فشردن دانه کانولا و دانه روغنی بدست می آید. این روغن سبک و زرد رنگ است و بدون طعم می باشد. این روغن انرژی زیادی دارد. 

به عنوان یکی از سالم ترین روغن ها در کنار روغن زیتون قرار می گیرد. مشابه روغن زیتون، روغن کانولا نیز چربی های اشباع کمی دارد. کانولا حاوی اسید چرب ضروری امگا ۶ و امگا ۳ با نسبت ۲:۱ را دارد که آن را به عنوان سالم ترین روغن آشپزی معرفی کرده است. ( چربی های اشباع در آن خیلی کم است، در نتیجه برای قلب مفید است. )

کانولا یکی از بهترین روغن ها به عنوان سس سالاد، کیک پزی و ساخت خامه می باشد. همچنین یک انتخاب مناسب برای سرخ کردنی های عمیق می باشد چون می تواند دماهای بالا را تحمل کند.

به منظور نگهداری این روغن، آن را همیشه در محفظه های محکم قرار داده و در محیطی سرد، تاریک و دور از گرما و نور قرار دهید زیرا اگر در برابر گرما و رطوبت یا نور خورشید قرار گیرد  فاسد شده و بوی نامطبوع می گیرد.

 از دانه های گیاه کتان سفید تهیه می شود و به دلیل غلظت بالای اسید های چرب دارای امگا 3 بالا می باشد. این اسیدهای چرب غیراشباع شده هستند که برای سلامت قلب بسیار مناسب می باشند. (کتان 8000 برابر بیشتر از سایر مشتقات گیاهی آنتی اکسیدان دارد. )

از فواید این روغن می توان به موارد زیر اشاره کرد: کاهش سطح کلسترول، تسکین التهاب، پیشگیری از سرطان، سلامت روده، پیشگیری از ارتروز، سلامت قلب و عروق، بهبود یبوست، کمک به کاهش وزن، افزایش رشد مو و جلوگیری از ریزش آن، سلامت پوست و ...

 روغن زیتون را با فشردن میوه زیتون به دست می‌آورند که دارای مقدار زیادی چربی سیر نشده است. این روغن در آشپزی، تولید لوازم آرایش، تولید دارو و صابون کاربردهای گوناگون دارد.

روغن زیتون بهترین روغن برای پخت و پز است زیرا در اثر حرارات خراب نمی شود. دوام و مدت نگاهداری آن نسبت به روغن‌های دیگر بیشتر است و حتی می‌توان آن را فریز کرد.

از خواص این روغن به موارد زیر می توان اشاره کرد: کاهش ابتلا به بیماری های قلب، سلامت پوست و مو، تقویت و رشد ناخن، کاهش کلسترول خون، درمان افسردگی، کاهش خطر سکته مغزی، لاغری و کاهش وزن، پیشگیری از آلزایمر، درمان سنگ کلیه، یبوست، کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان و ...

روغن زیتون را برای تهیه سالاد، سس سالاد و ترشی استفاده می کنند همچنین به عنوان روغن ماساژ و روغن حامل برای بسیاری از روغن های ضروری به کار می برند.

از روغن زیتون می‌ توان برای سرخ کردن سطحی یا تفت دادن مختصر با درجه حرارت ملایم و فقط یکبار استفاده کرد.

این روغن بسته به غلضتش به رنگ سبز تیره یا قرمز است و وقتی رنگ آن قهوه ای میشود مزه ای تلخ میگیرد. در مصارف آشپزی به عنوان سس سالاد، دسرها و یا در سوپ و خورشت استفاده میشود. با این حال به دلیل دودی که دارد از آن به عنوان روغن مخصوص پخت و پز استفاده نمیشود. این روغن بی نظیر و استثنایی در طب سنتی به منظور بهبود سلامت بدن و رفع مشکلات پوستی کاربرد فراوان دارد.

از خواص این روغن به موارد زیر می توان اشاره کرد:  کاهش سطح فشار خون، توازن سطح کلسترول، محافظت در برابر آترواسکلروز، جلوگیری از حملات قلبی، محافظت از پوست، درمان افسردگی، ایجاد تعادل در هورمون های بدن، افزایش سرعت گردش خون و ...

روغن سویا ، نوعی روغن گیاهی است که از دانه هاس سویا گرفته می شود و  سرشار از اسیدهای چرب امگاست. دانه سویا به‌عنوان یک روغن بدون چربی، فرآوری‌ شده و در تولید بسیاری از محصولات مانند شیرسویا، سس سویا، حبوبات و دانه‌ که مردم بخاطر فوایدش مصرف‌ می‌کنند، به‌کار می‌رود. 

از جمله بهترین روغن‌های طبیعی است که این روزها برای تهیه انواع سس‌ها و مایونزها مورد استفاده قرار می‌ گیرد همچنین این روغن خواص درمانی نیز دارد. 

این روغن سرشار از چربی‌های چندغیراشباع، پروتئین‌های امگا۶ و اسیدآمینه اسید لینولئیک است. چربی‌های اشباع آن پایین است همچنین سرشار از ویتامین A، K، C و E است. 

بعضی از خواص درمانی و فواید روغن سویا شامل موارد زیر می شود: مانع از جذب کلسترول، سلامت استخوان، درمان بیماری آلزایمر، جلوگیری از مشکلات پوستی، کاهش سطح تری‌گلیسیرید، سلامت چشم و دندان و ناخن، جلوگیری از کم خونی، کاهش گرگرفتگی در زنان یائسه و ...

روغن هسته انگور از دانه های انگور استخراج میشود. دانه های انگور حاوی آنتی اکسیدان های بسیار قوی و ترکیبات گیاهی فوق العاده برای بدن می باشد. 

 از خواص روغن هسته انگور میتوان به موارد زیر اشاره کرد: رفع سیاهی دور چشم، رمان بسیاری بیماری ها از جمله التهاب یا سرطان، جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی، بهبود جریان خون و انعطاف پذیری مفصل ها و ...

روغن هسته انگور هم به‌ دلیل پایین بودن مقاومت در برابر اکسیداسیون و نقطه دود پایین، برای سرخ کردن مناسب نیست و از آن باید صرفا برای طعم‌دادن به غذا‌های سرد و سالاد استفاده شود.

نکاتی که در مصرف و نگهداری روغن ها باید به آن توجه کرد.


  1. نور و گرما مهمترین عامل در فساد روغن می باشد.       

  2. روغنهای آفتاب گردان و دانه کتان زودتر از روغنهای زیتون و کانولا فاسد میشوند.    

  3. روغنهایی که ظاهری کم رنگ دارند دیرتر از روغنهای تیره تر فاسد میشوند.

  4. روغن فاسد شده عامل بروز سرطان می باشد.         

  5.  روغن های خوارکی را ظرف ۱۲-۶ ماه پس از گشوده شدن درب آنها مصرف کنید.

  6.  پس از هر بار استفاده از روغن درب ظرف آن را کاملا محکم  ببندید.

  7. روغنهای خوراکی بایستی در محیطهای خنک و تاریک و در ظروف دربسته نگه داری شوند.

  8. دود کردن روغن موجب بد مزه شدن غذا میگردد

  9. روغنهای تصفیه شده برای سرخ کردن مواد غذایی مناسب میباشند.

  10. روغن نارگیل با ۹۲ درصد اسید چرب اشباع بدترین روغن خوراکی محسوب میگردد.

  11. از ظروف آلومینیومی، آهنی و مسی در سرخ کردن مواد غذایی استفاده نکنید.چراکه تجزیه و فساد روغن را سرعت می بخشند.

  12. قبل از اضافه کردن مواد غذایی به درون روغن  ابتدا روغن را تا درجه حرارت معینی گرم کنید. با این کار در سطح مواد غذایی  یک لایه محافظ عایق تشکیل می شود که سبب می شود روغن نتواند به درون ماده غذایی نفوذ کرده و ماده غذایی فقط با حرارت غیرمستقیم سرخ شود.                 

طراحی و توسعه سُها سیستم