
تفاوت قهوه ترک و فرانسه
این روزها، حیات شهری بر پایه دو عنصر استوار است؛ بنزین که ماشین ها را به حرکت در می آورد و قهوه که آدم ها را! دانه های جادویی قهوه، پس از رست شدن، آسیاب و به نوشیدنی هایی خوش عطر و دل چسب تبدیل می شوند. قهوه، بسته به رست، درجه آسیاب و طرز تهیه اش، انواع محنلفی دارد. در این مقاله، به بررسی قهوه ترک و فرانسه می پردازیم و آها را با یکدیگر مقایسه می کنیم.
با ما همراه باشید.
قهوه ترک
این نوشیدنی، از قدیمی ترین نوشیدنی های تهیه شده از قهوه محسوب می شود و همچنان در ترکیه و کشورهای بالکان بسیار پرطرفدار است. بر اساس دست نوشته های مورخین عثمانی در قرن 17، تاریخچه رواج قهوه ترک به سال 1554 میلادی باز می گردد؛ زمانی که دو تاجر سوری به نام های «حاکم» و «شمس»، دکان بزرگی در استانبول راه انداختند و به فروش قهوه مشغول شدند.
با گذشت زمان، قهوه ترک راه خود را به دربار عثمانی نیز باز کرد و به بخشی از فرهنگ مردم تبدیل شد؛ به طوری که یکی از معیارهای مردان برای انتخاب همسر، توانایی درست کردن قهوه خوب بود!
هنگام درست کردن قهوه ترک، قهوههای آسیابشده از نوشیدنی جدا نمیشوند و این یعنی باید حواستان را جمع کنید که چه مقدار قهوه از فنجانتان مینوشید، زیرا ممکن است دانههای آسیابشده قهوه را نیز سر بکشید! قهوه ترک، کافئین زیادی دارد و به همین دلیل، اغلب در فنجانهای کوچک سرو میشود.
طرز تهیه قهوه ترک
برای تهیه قهوه ترک، به قهوهجوش نیاز دارید. به ازای هر نفر، یک فنجان آب و دو قاشق غذاخوری قهوه کافی است. آب و قهوه را در قهوهجوش بریزید و آن را روی شعله ملایم گاز قرار دهید.
اگر میخواهید قهوهتان شیرین باشد، باید شکر را حین درست کردن به آن اضافه کنید و نه در انتها. با شکر یا بدون شکر، قهوه را آرام هم بزنید تا با آب مخلوط شود. با گرمتر شدن قهوهجوش، بعد از مدتی قهوه شروع به کف کردن میکند. وقتی روی کفها حباب تشکیل شد، حرارت گاز را کم کنید و قهوهجوش را از شعله مستقیم دور نگه دارید. نباید اجازه دهید که قهوه به سرعت بجوشد؛ جوشیدن سریع قهوه ترک، کف و طعم آن را خراب میکند.
با بالا آمدن کف، قهوهجوش را از روش شعله بردارید و کفها را با قاشق در فنجان بریزید. سپس، دوباره قهوهجوش را با فاصله روی شعله نگه دارید. پس چند ثانیه که قهوه دوباره به جوش افتاد، آن را در فنجان بریزید و نوش جان کنید.
قهوه فرانسه
قهوه اولین بار توسط تاجران ونیزی به فرانسه وارد شد، اما در سال ۱۶۶۹ بود که با ورود نماینده امپراطور عثمانی به فرانسه، به طور رسمی به دربار پاریس راه پیدا کرد. قهوه فرانسه، شباهتهای زیادی با قهوه ترک دارد، اما در روند تهیه آن، قهوههای آسیابشده از آب جدا میشوند. برای تهیه این قهوه، از دستگاه فرنچپرس استفاده میشود. این دستگاه که توسط شخصی به نام «آتیلیو کامیلانی» در سال ۱۹۲۹ اختراع شد، دارای فیلتری است که دانههای آسیابشده قهوه را از آب جدا میکند.
قهوه فرانسه، هرچه بیشتر در فرنچپرس بماند سنگینتر میشود. همچنین، قهوه در فرنچپرس، پس از مدت کوتاهی گرمای خود را از دست میدهد؛ بنابراین، توصیه میشود که قهوه فرانسه را حداکثر در طول ۲۰ دقیقه مصرف کنید.
طرز تهیه قهوه فرانسه
درست کردن قهوه فرانسه بهنسبت ساده است. قهوه با درجه آسیاب مناسب را در فرنچپرس بریزید و دو برابر مقدارش به آن آب اضافه کنید. مخلوط قهوه و آب را با قاشقی چوبی به آرامی هم بزنید. پس از حدود سی ثانیه که عطر و طعم قهوه آزاد شد، بقیه آب جوش را در فرنچپرس بریزید و در آن را ببندید. ۴ دقیقه صبر کنید و سپس، پیستون را فشار دهید تا فیلتر، قهوهها را به پایین بفرستد.
تفاوتهای قهوه ترک و قهوه فرانسه
همانطور که اشاره شد، روش درست کردن قهوه ترک با قهوه فرانسه متفاوت است، اما تفاوت این دو قهوه تنها به طرز تهیه آنها محدود نمیشود. دانههای قهوهای که برای تهیه این دو نوشیدنی استفاده میشوند، رست متفاوتی دارند. معمولاً برای قهوه ترک از دانههایی با برشتگی روشن و برای قهوه فرانسه از دانههایی با برشتگی ملایم استفاده میکنند.
تفاوت مهم دیگر، درجه آسیاب دانههای قهوه است. برای آسیاب قهوه، یک قانون کلی وجود دارد؛ هرچه زمان تماس آب با قهوه کمتر باشد، به آسیاب ریزتری نیاز است. دانههایی که برای درست کردن قهوه ترک به کار میروند بسیار ریز و نرم آسیاب میشوند (آسیاب قهوه ترک از قهوه اسپرسو هم ریزتر است.) در حالی که قهوه مناسب برای فرنچپرس، آسیاب درشتی دارد. اگر درجه آسیاب قهوهتان مناسب باشد، هنگامی که فیلتر فرنچپرس را پایین میرانید، زیر دستتان ۱ تا ۱.۵ بار فشار احساس خواهید کرد.
میزان کافئین این دو قهوه نیز متفاوت است. هر فنجان قهوه ترک به طور میانگین ۲۰۰ میلیگرم و هر فنجان قهوه فرانسه به طور میانگین ۱۰۰ میلیگرم کافئین دارد. البته قهوه فرانسه در لیوان و قهوه ترک در فنجان سرو میشود. قهوه ترک غلیظ است و طعم قدرتمندی دارد در حالی طعم قهوه فرانسه ملایم است.